طرز تهیه سمبوسه بندری بهتر از فست فودی

سمبوسه بندری یکی از خوشمزه‌ترین و کاربردی‌ترین خوراکی‌هایی است که می‌تواند به عنوان پیش‌غذا یا حتی غذای اصلی سرو شود. پخت سمبوسه بیشتر در مناطق آسیایی و مدیترانه‌ای رایج است، اما در عین حال این غذا در تمام جهان یک غذای شناخته‌شده محسوب می‌شود. محبوبیت سمبوسه به قدری است که یک روز جهانی در تقویم به نام روز جهانی سمبوسه نام‌گذاری شده است. سمبوسه در ایران نیز به شکل‌های مختلفی مانند سمبوسه گوشت و قارچ و سمبوسه بندری وجود دارد که نحوه تهیه سمبوسه با روش‌های مختلف را پیش‌تر نیز بررسی کردیم. در این مقاله به سراغ طرز تهیه سمبوسه بندری با سیب‌زمینی می‌رویم که فست‌فودی راحت و خوش‌طعم است. البته طرز تهیه سمبوسه سیب‌زمینی را نیز در مطالب قبلی آموزش داده‌ایم.

مواد اولیه برای تهیه سمبوسه بندری

  • سیب‌زمینی ۳ عدد
  • پیاز ۱ عدد
  • زردچوبه ۱ قاشق چای‌خوری
  • جعفری خرد شده ۱ قاشق غذاخوری
  • نان لواش به مقدار لازم
  • روغن به مقدار لازم
  • نمک و فلفل قرمز به مقدار لازم

مراحل تهیه سمبوسه بندری

۱. پخت سیب‌زمینی و تفت‌دادن پیاز

برای شروع به پخت سمبوسه بندری، اول از همه سه عدد سیب‌زمینی را کاملا شسته و همراه با مقداری نمک و روغن درون آب جوش می‌اندازیم تا بپزد. در زمان پخت سیب‌زمینی‌ها می‌توانیم سایر مواد میانی سمبوسه را آماده کنیم. برای این کار ابتدا یک پیاز سفید را به صورت نگینی خرد می‌کنیم. یک ماهیتابه را روی گاز قرار می‌دهیم و به آن فرصت می‌دهیم تا گرم شود. پس از گرم شدن تابه، روغن را درون آن می‌ریزیم و پیازها را به آن اضافه می‌کنیم. پیازها را تا زمانی تفت می‌دهیم که تازه شروع به طلایی شدن کرده باشند. پس از اینکه پیاز نسبتا سرخ شد به آن زردچوبه و پودر فلفل قرمز را اضافه می‌کنیم. بهتر است ادویه‌ها مقداری با پیازها تفت بخورند تا بوی خامی آن‌ها گرفته شده و عطر آن آزاد شود. میزان فلفل قرمز را متناسب با ذائقه خودتان و میزان طعم تندی که دوست دارید در غذا احساس شود تنظیم کنید.

تفت‌دادم پیاز و ادویه

۲. ترکیب‌کردن مواد میانی سمبوسه بندری

بعد از اینکه ادویه و پیازها تفت خوردند، آن‌ها را از روی حرارت برداشته و کنار می‌گذاریم. سه عدد سیب‌زمینی در حال پخت داریم که با فرو کردن یک چنگال یا خلال دندان در آن‌ها میزان پخته بودنشان را اندازه می‌گیریم. اگر سیب‌زمینی‌ها به خوبی پخته شده باشند، آن‌ها را آبکش می‌کنیم و می‌گذاریم قدری از حرارت بیفتند. سپس سیب‌زمینی‌ها را پوست کنده و درون یک ظرف، آن‌ها را به خوبی له می‌کنیم. بعد از له شدن سیب‌زمینی‌ها به آن‌ها جعفری خرد شده و نمک اضافه می‌کنیم. علاوه بر جعفری و نمک، مخلوط پیاز داغ و ادویه را نیز به ترکیب درون ظرف اضافه کرده و با هم مخلوط می‌کنیم تا مواد میانی کاملا یکدست شوند.

آماده‌سازی مواد میانی سمبوسه

۳. تا زدن نان و پیچیدن سمبوسه‌ها

بعد از آماده شدن مواد داخل سمبوسه بندری، حالا نوبت به پیچیدن و بستن سمبوسه‌ها رسیده است. برای این کار بهتر است از نان لواش نرم استفاده کنیم تا حین تا زدن، نان ترک نخورد و مواد داخل آن بیرون نریزند. یک عدد نان لواش را برداشته و از عرض به اندازه حدودی ده سانتی‌متر برش می‌زنیم. بعد از این کار، دو قاشق غذاخوری از مواد سمبوسه برداشته و در انتهای برش نان قرار می‌دهیم. سعی کنید مواد را به خوبی در انتهای برش نان پهن و صاف کنید. حالا انتهای نان را مانند یک مثلث به داخل تا بزنید و کمی با دست فشار بدهید تا مواد و نان به هم بچسبند. سپس یک بار دیگر به شکل مثلثی نان را تا بزنید تا به انتهای آن برسید. اگر در انتهای نان مقداری از آن اضافه آمد که نمی‌شد آن را مجدد تا زد، این قسمت را به صورت تای پاکتی درون سمبوسه قرار داده و کمی فشار می‌دهیم تا در جای خود قرار بگیرد. این کار هم شکل بهتری به سمبوسه می‌دهد و هم موجب می‌شود مواد درون آن هنگام سرخ‌شدن از قسمت باز آن بیرون نریزند.

تا کردن نان سمبوسه

۴. سرخ‌کردن سمبوسه‌ها

بعد از اینکه تمام مواد را داخل نان قرار دادید و آن را به درستی تا زدید، زمان سرخ‌کردن سمبوسه‌هاست. درون یک تابه گود مقداری روغن می‌ریزیم و اجازه می‌دهیم تا روغن روی حرارت حسابی داغ شود. بعد از اینکه روغن داغ شد، سمبوسه‌ها را درون آن قرار داده و سرخ می‌کنیم. سعی کنید سمبوسه‌ها درون روغن شناور باشند تا هر دو طرف آن به خوبی سرخ شود. فراموش نکنید که سمبوسه‌ را تا زمان طلایی شدن نان‌، سرخ کرده و در حین سرخ شدن آن را به طرفین برگردانید. به نان سمبوسه زمان کافی بدهید تا به خوبی طلایی و تُرد شود. بعد از اینکه سمبوسه‌ها سرخ شدند، آن‌ها روی یک دستمال حوله‌ای قرار دهید تا روغن اضافی آن گرفته شود. سپس می‌توانید آن‌ها را درون ظرف سرو بچینید و در کنار یک کاسه سُس فلفل خانگی تند نوش‌جان کنید.

سرو کردن سمبوسه سرخ‌شده

سوالات متداول درباره طرز تهیه سمبوسه بندری

اگر تا انتهای این مطلب را خوانده باشید، اکنون شما طرز تهیه سمبوسه بندری را یاد گرفته‌اید. اما برای داشتن یک سمبوسه بندری با طعم بهتر نکاتی وجود دارد که دانستن آن‌ها به شما در داشتن طعم و ظاهری بهتر کمک می‌کند. در همین راستا در ادامه مطلب به برخی سوالات متداول درباره شیوه پخت سمبوسه پاسخ می‌دهیم.

برای پر کردن سمبوسه از چه مواد دیگری می‌توان استفاده کرد؟

برای مواد میانی سمبوسه به جز سیب‌زمینی از گوشت چرخ‌کرده و قارچ نیز می‌توانید استفاده کنید. سمبوسه پیتزایی با سوسیس و کالباس نیز رسپی محبوبی است. توجه داشته باشید اگر از سوسیس و کالباس استفاده می‌کنید، فلفل را به میزان خیلی کم استفاده کرده یا از مواد حذف کنید.

چه روشی برای تهیه سمبوسه رژیمی وجود دارد؟

به جای سرخ‌کردن سمبوسه‌ها می‌توانید آن‌ها را در فر قرار دهید. با این کار سمبوسه‌ها تُردی کمتری خواهند داشت، اما سالم‌تر هستند. در این روش سینی فر را با کاغذ روغنی پوشانده و سمبوسه‌ها را روی آن می‌چینیم. با یک فرچه روی سمبوسه‌ها مقداری روغن بمالید و سپس آن‌ها را درون فر با دمای ۱۸۰ درجه سانتی‌گراد قرار دهید. بعد از ده دقیقه که یک طرف آن‌ها گریل شد، سمبوسه‌ها را برگردانید تا سمت دیگر نیز پخته شود.

به جای نان لواش از چه جایگزینی می‌توان استفاده کرد؟

شما می‌توانید برای پیچیدن سمبوسه‌ها به جای نان لواش از خمیر یوفکا نیز استفاده کنید. برای تهیه این خمیر، آرد و نمک را با هم مخلوط کنید و سپس روغن و آب گرم به آن اضافه کنید. سپس خمیر آماده را روی سطح آردپاشی شده پهن کرده و برای ۵ دقیقه ورز بدهید تا کشدار شود. در حین تهیه فیلینگ سمبوسه، حتما روی خمیر را بپوشانید تا خشک نشود.

درباره ی کامران جوادی